ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΛΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Ο.Ε: Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη σε Επταώροφο Κτήριο Γραφείων με Ενεργειακές Προδιαγραφές Πιστοποίησης LEED GOLD

Η εταιρεία ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΛΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, το 2020 ολοκλήρωσε τη μελέτη και επίβλεψη ενός νέου επταώροφου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων συνολικού εμβαδού 6.260τμ. που αποπερατώθηκε στην Λ. Αλεξάνδρας 119 Αθήνα.
Η μορφή και η χωροθέτηση του νέου κτηρίου εντάσσεται αρμονικά στο υπάρχον δομημένο περιβάλλον και στη γεωμορφολογία της περιοχής και ξεχωρίζει αφήνοντας το αποτύπωμα της εποχής. Είναι επενδυμένο περιμετρικά με διάτρητα πάνελ αλουμίνιου στο χρώμα του οξειδωμένου χαλκού τα οποία βοηθούν στη σκίαση και στην ολοκλήρωση του αισθητικού συνόλου.

Τέλος, συνολικά το κτήριο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για βιοκλιματική αρχιτεκτονική και άμεσα θα πιστοποιηθεί με ενεργειακή κλάση LEED GOLD.

ELVIAL: Olive Green Hotel

To Olive Green Hotel είναι ένα κτίριο του ’60 που ανακαινίστηκε πλήρως και κατέχει μία θέση ορόσημο για την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη.Ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 7,5 μήνες και αποτελεί χρόνο ρεκόρ για ένα έργο με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Η σκίαση αποτέλεσε έναν πολύ σημαντικό πυλώνα του έργου, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της Κρήτης, σε έναν μεσογειακό τόπο με ήλιο τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Το ζητούμενο ήταν να έχουμε το φυσικό φως αλλά και διακριτική σκίαση όταν χρειάζεται με τελικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως από τη χρήση κλιματισμού. Η επένδυση της εξωτερικής όψης του Olive Green με τα σκίαστρα ELVIAL 7600 εξασφάλισε μία ιδιαίτερη σχεδιαστική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και ελάχιστες απώλειες σε κρύο και ζέστη.

IALONET: Papastratos

Η Ialonet με μια ολοκληρωμένη σειρά και ποικιλία λύσεων σε συστήματα εσωτερικών χωρισμάτων & πορτών προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συγκεκριμένων χώρων κατάφερε να προσφέρει στο έργο ενα προηγμένο αρχιτεκτονικό αισθητικό αποτέλεσμα πλήρως εναρμονισμένο με το ύφος του χώρου.

Τα προϊόντα της Ialonet είναι λειτουργικά και καλαίσθητα, ενώ παράλληλα ενοποιούν τους διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους, μειώνοντας το συναίσθημα απομόνωσης και εγκλεισμού. Έτσι επιτεύχθηκε η αίσθηση της επικοινωνίας μεταξύ επισκεπτών αλλά και εργαζομένων, μιας και χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο, μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στους χώρους των εγκαταστάσεων.

Α+Ε Προκάκη Ε.Π.Ε. – Σχεδιασμός, μελέτη εφαρμογής, επίβλεψη |FOCAL Project Managers – Οργάνωση εργοταξίου: Ανακαίνιση & Επέκταση Εργοστασίου και Κτιριακών Εγκαταστάσεων της Εταιρείας Theon Sensors

Η ανάγκη της εταιρείας THEON SENSORS για ιδιαίτερης αισθητικής κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να αναδεικνύεται η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και να εκφράζεται η φιλοσοφία της οδήγησε στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό design. Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα της εταιρείας για την δημιουργία ενός κτιρίου διπλής χρήσης (industrial & Offices) που να αποτελεί χώρο αύξησης της δημιουργικότητας και να εκφράζει πλήρως την φιλοσοφία της εταιρείας διαμέσου της αρχιτεκτονικής λιτότητας και της χρήσης του αλουμινίου.

Anegersi: Metro Θεσσαλονίκης – Αμαξοστάσιο Πυλαίας

Το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ένα επιβλητικό σύμπλεγμα κτιρίων σύμμικτων κατασκευών. Το έργο εκτείνεται σε έκταση 50.000 τ.μ. και έχει δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις φιλοξενούν τον σταβλισμό και τη συντήρηση του τροχαίου υλικού, τα γραφεία διοίκησης, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και χώρο παιδικού σταθμού. Ως επικάλυψη εφαρμόστηκε σύστημα αλουμινίου ορθής ραφής, με ενιαίο μήκος μέχρι και 48,00m σε καμπύλη και γραμμική μορφή, ικανοποιώντας τις ανάγκες μελετών περί σχεδιασμού, θερμομόνωσης, υδατοστεγανότητας, και ακουστικής. Στην οροφή έχουν ενσωματωθεί 108 φεγγίτες για φωτισμό, εξαερισμό καθώς και σύστημα ασφάλειας από πτώση (fall arrest).

Exalco: Al Mansour Gate

Ένα έργο αιχμής, με πολλαπλά καινοτομικά στοιχεία σχεδιασμού και εφαρμογΠρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο με ιδιαίτερες κατασκευαστικές δυσκολίες. Το Al Mansour Gate, βρίσκεται στην περιοχή Energy City της Ντόχα στο Κατάρ και είναι ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων που περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, γραφεία εταιριών και ένα ξενοδοχείο. Αποτελείται από 4 υπόγεια, 2 ισόγεια, 2 ημι-όροφους και 8 ορόφους, συνολικής έκτασης 105.000 τ.μ.

Το Al Mansour Gate ήταν ένα δύσκολο έργο, καθώς η αρχιτεκτονική ομάδα Ε2 Architects σχεδίασε την όψη του έργου με διπλή καμπυλότητα και ενσωμάτωσε στη βάση μια ιδιαίτερη κατασκευή. Ειδικός σχεδιασμός αναπτύχθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στην αρχιτεκτονική ιδέα. Το σύστημα πετάσματος της EXALCO, Albio 140, ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες του έργου.ής, σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον, με παράλληλα ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, The Royal Atlantis Resort & Residences, Dubai. Μέσα από αυτή την επιτυχημένη δοκιμασία, η Orama Minimal Frames κατάφερε και έκανε σχεδιαστικές καινοτομίες, νέα προσέγγιση στον τρόπο παραγωγής, προσφέροντας τεχνογνωσία και υλοποίηση σε τοπικούς συνεργάτες, νέες προοπτικές στο μέλλον του κλάδου, δείχνοντας τον δρόμο σε συνεργάτες και ανταγωνιστές ότι τελικά υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στα συστήματα αλουμινίου υψηλών επιδόσεων, χωρίς όμως να θυσιαστεί η αισθητή παρέμβαση στον αποδέκτη, δηλαδή το ίδιο το κτήριο.

ELVIAL: The Island Concept Boutique Hotel

Η φιλοσοφία του The Island Concept στηρίζεται στη μοναδικότητα των ελληνικών νησιών και στην ιστορία που «κρύβεται» πίσω από αυτά καθώς βρίσκεται σε μια καταπράσινη ιδιωτική χερσόνησο στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, έναν από τους πιο δημοφιλείς και μοναδικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός του σέβεται τον αρχιτεκτονικό μινιμαλισμό των ελληνικών νησιών και εναρμονίζεται με τη φύση και αυτό το στοιχείο κατάφερε να αναδειχθεί με τη μοναδικότητα των συρόμενων συστημάτων MINIMAL Look που εκτός της minimal και υψηλής αισθητικής τους κατάφεραν να ενώσουν το εξωτερικό περιβάλλον με το εσωτερικό.Με ελάχιστη όψη περιμετρικού πλαισίου στα 35mm και μία σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες το συρόμενο αρχιτεκτονικό σύστημα MINIMAL Look μεγιστοποίησε τη διαπερατότητα και έδωσε τη λύση στα μεγάλα ανοίγματα.

ΕΤΕΜ |ELVAL COLOUR: Redex S.A. – Αποπεράτωση και Προσθήκη καθ΄ύψος και κατ΄επέκταση υπάρχοντος κτιρίου με όρους περιβαλλοντικής αναβάθμισης

Σε υφιστάμενο κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα, στο οποίο έγινε επέκταση καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση με σύμμικτη κατασκευή, τοποθετήθηκαν υαλoπετάσματα και περσίδες αλουμινίου της εταιρείας ΕΤΕΜ και Elval Colour. Η συναρμογή των διαφορετικών κτιρίων και η απόλυτη ενεργειακή απόδοση των υαλοπετασμάτων αποτέλεσε την μεγαλύτερη πρόκληση καθώς το κτίριο βραβεύθηκε σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Περιβαλλοντικής βαθμονόμησης LEED Version 4 for New Construction & Major Renovation – Core & Shell επιπέδου Gold. Επίσης, η απόλυτη γεωμετρία και η λεπτομερής κατασκευή του συστήματος σκίασης των περσίδων αλουμινίου, συνέβαλλε τόσο στο άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και στην εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιρίου με αποτέλεσμα να παρέχονται ιδανικές συνθήκες εργασίας στους χρήστες.

Vikelas Architects: RIVER WEST OPEN

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη χώρων εστίασης και καταστημάτων, μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντα χώρου, με ζώνες κίνησης επισκεπτών και χώρους αναψυχής με πράσινο και υδάτινα στοιχεία. Κεντρική ιδέα είναι η “ρωγμή” που σχηματίζεται από την τεθλασμένη διάταξη των κτηρίων, μέσα από την οποία αναδύεται ένα “ποτάμι” που διασχίζει κατά μήκος τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ στις όχθες του διαμορφώνονται ροές πεζών και πρασίνου. Η ρωγμή διαχωρίζει το εμπορικό πάρκο σε ενότητες καταστημάτων, χώρων εστίασης και αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ραχοκοκκαλιά που συνδέει υπαίθριες δραστηριότητες.

ELVIAL: KYLISTRA MILOS

Η κατοικία με τη minimal αισθητική βρίσκεται στη νότια ακτή της Μήλου με θέα προς την Κρήτη. Έχει σχεδιαστεί σαν ένα καταφύγιο με κεκλιμένη οροφή και ασύμμετρες σκάλες που ακολουθούν τη φυσική κλίση του εδάφους, ώστε να εναρμονίζεται απόλυτα με το τοπίο. Τα καινοτόμα συστήματα MINIMAL Look με όψη περιμετρικού πλαισίου 35mm δίνουν λύσεις. Δημιουργούν ευρείες γυάλινες προσόψεις, που εισέρχονται στα πέτρινα τοιχώματα, ενοποιώντας τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους και πλημμυρίζουν την κατοικία με φυσικό φως. Οικοδεσπότες κι επισκέπτες απολαμβάνουν τον μεσογειακό ήλιο, την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και την παρουσία τους σε μια από τις πιο ιδιαίτερες γωνιές της Μεσογείου.